Tanti Technology

My photo
Bangalore, karnataka, India
Sandeep Kumar | Founder, Tanti Technologies At Tanti Technologies, I share practical knowledge, hands-on tutorials, and real-world solutions across Python, SQL, Docker, Kubernetes, CI/CD, AWS, Azure, Machine Learning, Generative AI, and Agentic AI. My mission is to simplify complex technologies and provide actionable insights that help developers, engineers, and businesses learn faster, build better, automate smarter, and innovate with confidence. 🚀 Learn • Build • Automate • Innovate Follow Tanti Technologies for practical technology insights and next-generation AI solutions.

Saturday, 15 February 2014

TSM Interview Questions and Answers in 2nd Round (Team Leader)


1) How to see the DB size ?
Ans) Query db f=d

2) How to check the paths ?
Ans) query path f=d

3) How to update path ?
Ans) update path sourcename destinationname srctype=server desttype=drive/library device=devicename online=yes

4) What is difference between search=yes and search=bulk in LABEL command ?
Ans) 
YES - Specifies that the server labels only volumes that are stored in the library
BULK - Specifies that the server searches the library entry/exit ports for usable volumes to label

5) In tdpsql what does tdpsql.cfg file contains ?
Ans) It contains all the tdpsql performance monitoring parameters like Buffers, Buffers size, sql buffers, sql buffer size, data stripes, and log file etc.

6) How to install tdpsql in the client machine ?

7) Any idea on TSM Offsite Reclamation ?

8) What is the use of storage pool backup (copy stgpools) ?
Ans) If there are any read/write errors on the primary pool volumes, we can restore them from copy pool volumes.

9) Explain how to do Lanfree configuration ?

10) Explain about policy management ?

11) What are the parameters in the copy group ?
Ans) version exist, version deleted, retention extra, retention only, serialization, destination, mode, frequency …… etc

12) Explain about Serialization ?
Ans) It specifies how Tivoli Storage Manager processes files or directories when they are modified during backup processing.

No comments:

Post a Comment